2011. március 25., péntek

Michelle Richmond : A köd éve

Abby sétálgat a tengerparton, fotókat készít, miközben körülötte szaladgál a vőlegényének a kislánya, Emma.
Egy pillanatra elkalandozik a figyelme, s a hatéves kislány eltűnik a szeme elől. Szólongatja, keresi, de kislány elveszett a ködben. Mondhatnánk, köddé vált. Semmi nyoma, vödröstül, mindenestül eltűnt. Az első gondolata , mint minden szülőnek, biztosan bújócskázik. A második gondolata: visszament az autóhoz.

Elrabolták? Vízbe fulladt? Értesíti a rendőrséget, a vőlegényét.
Valahogy így kezdődik a story.

A könyvtári példányom elejére rá volt írva: krimi.
Kis jóindulattal nevezhetném annak, de számomra ennél több.

A könyv szerintem egy ragyogóan megkomponál elmélkedés, filozofálás az emlékezetről, a tehetetlenségről, a tenniakarásról, a reményről.Aki a pörgős, cselekményes történeteket kedveli, nem biztos, hogy élvezni fogja, de aki kicsit is hajlik a töprengés felé, az nagyon fogja élvezni.

Olyan sokszor előfordul velünk... olyan sokszor gondolunk arra, mi lett volna, HA....
ÉS ilyen töprengésekkel van tele ez a regény.

Különösen élveztem azokat a részeket, melyeknél mintha szakirodalmat használt volna fel. Pl. vannak akik úgy hívják elő az emlékeiket illetve azok apró részleteit, mintha egy szobán mennének keresztül. Vagy az elmélkedés arról az emberről, aki nem emlékszik az öt perccel ezelőttre, de tisztán emlékszik a gyermekkorára.
Vagy pl. a blokkoláselmélet : amikor az erőfeszítés, hogy emlékezzünk, távolabb sodor minket a keresett szótól és ehelyett egy másik szó felé térít el.- ezek a szavak a betolakodók.
Ez ugye a "nyelvem hegyén van" érzés.

Csupa olyan érzést mutatott, melyet mindannyian érzünk nap mint nap.

"Tudatára ébredni, hogy keresni kell, annyit tesz, mint elkezdeni a keresést. Nem keresni annyit tesz, mint remény nélkül élni"

Remek könyv. És nem utolsó sorban tetszik a ruhája is :)

Az eredeti fülszöveg:
Vannak az életben pillanatok, amelyeket nem lehet visszafordítani. Abbynek csak néhány másodpercre kalandozott el a figyelme, s Emma, vőlegénye hatéves kislánya, eltűnt a San Franciscó-i tengerparton, beleveszve a ködbe. Mi történt Emmával? Elrabolták? Vízbe fulladt? Abby az egyetlen, aki mindvégig nem adja fel a reményt. Az emlékezet apró szilánkjait rakja össze, hogy eljusson ahhoz az egyetlen másodperchez, amely elvezeti a megoldáshoz. Egy különleges szörfdeszkát kell megtalálnia, a szőke férfit, a sárga furgont. Abby Costa Ricára indul... Michelle Richmond regénye 2007-ben elnyerte a The Book of the Year (Az év könyve) díjat az Egyesült Államokban, nyolc nyelvre fordították le. A regényből hamarosan film készül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése