2011. június 23., csütörtök

Justin Cronin: A szabadulás


Aztaaaa!!!  
Na ez igen, ilyennek kell lennie egy jó könyvnek.
800 oldal?
Észre sem vettem... valahogy elragadott és lebilincselt...
Már értem, miért King írt hozzá ajánlást !
Nagyon jó történet, enyhén Végítélet ízű (kis Álomcsapdával vegyítve), ugyanakkor mégsem az.
A szereplők jól vannak kitalálva és kialakítva. A cselekmény magával ránt és el sem enged!  
Remek érzékkel megírt történet, kicsit nyitva hagyva az esetleges folytatáshoz..
Ahol nincs komoly történés, ott egy naplóval áthidalva az idő...   Szóval remek!
Ugyanakkor romantikusok ne olvassák, mert néhol horrorisztikus jelenetekkel találkozhatunk.

Kicsit a mai igényekhez igazítva vámpíros lények vannak benne, de nem vitte túlzásba a karaktert, mert nem ez a fontos. 
A fontos ? Hát kinek mi. 
Engem megragadott a Végítélet hangulat, azaz ha valamilyen oknál fogva csak pár ember marad élve a Földön, hogyan kezdenek új életet, hogyan és milyen körülmények között alakul ki egy új társadalom? Szükséges-e a társadalmi hierarchia?
Hogyan tud élni valaki, aki százszor lassabban öregszik, mint a környezete? (korábban elemeztem a Hegylakót, mint hallhatatlant). Be tudunk-e fogadni valakit, aki más mint mi?
(ezt a kérdést kicsit S.Meyer Burok könyve is megpendíti)

Meddig ember az ember és mikor lesz állattá?


Fülszöveg:
Rákban elhunyt felesége halála után Dr. Lear, az özvegy tudós elkezdi kutatni a hosszú élet titkát, a betegségek és az öregedés ellenszerét. A hamarosan a hadsereg felügyelete alá kerülő kísérletsorozat eredményeként azonban a 12 kísérleti alany – minden emberi vonását elvesztve – félelmetes, gyilkos lénnyé alakul át. A kutatás utolsó fázisában a tudósnak szüksége van egy hatéves kislányra is, akit szintén beoltanak a kiszámíthatatlan hatású vírussal. Annak ellenére, hogy a Colorado-hegységbeli kísérleti telepet kommandósok őrzik, a 12 kísérleti alany, azaz „fertőzött” kiszabadul. Senki és semmi nem állíthatja meg őket, a fertőzés egyre terjed, s mind több ember válik hozzájuk hasonló vérszomjas szörnyeteggé. Egyedül Amy, a hatéves kislány szervezete reagál másképpen a vírusra. A különös, világító lényekké átalakuló fertőzöttek az Egyesült Államok egész területét ellepik: már csak egy emberi közösség marad valahol Kaliforniában, melynek tagjai jól kiépített erődjük és harcosaik segítségével majd’ száz éven át megakadályozzák a fertőzöttek bejutását. A Kolónia lakói elszigetelten élnek a kaliforniai hegyekben, a régi, vírus előtti világot az idősek beszámolóiból vagy a Hosszú Portyákon látott romokból ismerik. Egy nap fura lány jelenik meg a Kolónia kapujában – Amy, aki immár több mint százéves, jóllehet még mindig kamaszlánynak látszik. Felbukkanása gyökeres változást hoz a Kolónia életében…
Justin Cronin A szabadulás című poszt-apokaliptikus látomása egy ezer évet átfogó trilógia első része. A könyv megfilmesítési jogát már megvette a Fox 2000 filmstúdió.



„Nem minden évben jelenik meg olyan könyv, mely lenyűgözi a megszállott regényolvasókat, akik valósággal a rabjává válnak, mert a műben olyan kitűnően ötvöződik a remekül kitalált történet és az egyszerű, mégis fenséges szöveg. Az idei évben ez az adomány Justin Cronin A szabadulás című regényében ölt testet. Olvassanak el csak tizenöt oldalt, és meglátják: képtelenek lesznek abbahagyni; olvassanak el újabb tizenöt oldalt, és meglátják: a történet rabul ejti önöket, hajnalig le sem tudják tenni a könyvet. Olyan mű ez, melynek élettelisége a szárnyaló képzelet legnagyobb epikus alkotásaival vetekszik. Mi mást mondhatnék még? Talán csak annyit: olvassák ezt a könyvet, és meglátják, a hétköznapi világ egyszerűen megszűnik létezni.”
Stephen King

2 megjegyzés:

  1. Kérlek a vessző elé NE tegyél szóközt, vagy ha postolsz, akkor előtte olvasd át.

    VálaszTörlés
  2. Köszi a jelzést, kettőt is találtam benne. Remélem nem maradt több...

    VálaszTörlés