2011. április 23., szombat

Lois Lowry: Valahol, messze

Véletlenül akadt a kezembe ez a könyv.
Hálistennek borító nélkül, mert ennek a borítónak a hatására biztosan nem olvastam volna el.
Mint utóbb kiderült, gyerekkönyv. Na jó, legyen ifjúsági regény.

Még mindig nem tudok napirendre térni a borító felett.
Egy nagyon jó történet, egy borzalmas köntösbe bújtatva. Elolvasta egyáltalán a könyvet aki a borítót tervezte???
Na jó, jöjjön a sztori.

Él valahol valamikor egy lány, aki születése óta "csökkent képességű". Legalábbis ma így mondják. Csavarodott lábbal született. A közösség tagjai születésekor lemondtak róla, de az édesanyja meglátta benne az erőt és kierőszakolta hogy életben maradhasson.
A lány, Kira éli "másodrendű" életét, mikor édesanyja meghal és ezzel minden támasza megszűnik. A közösség ismét kinyilvánítja, hogy nem kívánatos személy, de a törvénykezés dönt, élhet vagy halnia kell.
Végül jóra fordul a sorsa, élhet, sőt a közösség elfogadott, s mindenki által elismert tagja lehet, bár még igen sok tanulnivalója van. Ebben segíti barátja Matt, aki ugyan testileg ép, mégis Kirához hasonlóan többre érdemes. Borzalmas körülmények közt nevelkednek a gyerekek, koszban,üvöltözés és verés a napi betevőjük.
De vajon jóra fordult ezzel Kira sorsa? Vajon szárnyalhat egy rab madár? Teljesértékű tag lehet egy testi hibás ember? No és ha van választás? Ha ott, valahol messze..... van egy másik, egy jobb, egy emberségesebb hely, közösség,világ ......

A történet helye és ideje nincs meghatározva. Én mégis úgy éreztem hogy a 2012-es (vagy akármikor is lesz) világvége után kialakul egy új középkor, és ebben játszódik a történet.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Bakcsó! nagyon régen keresem ezt a könyvet! nem tudod esetleg hogy lehet megvenni? sehol nem találom, esetleg a tied nem eladó? vagy tudom furán hangzik de kölcsönbe se adod? a trilógiából már csak ez az egy rész hiányzik és a kedvenc könyveim egyikei... :) válaszod előre is köszönöm, kérlek az emailomra irj azt mindig nézem. sz.berni89@gmail.com mégeygszer köszönöm

    VálaszTörlés