2012. január 6., péntek

Suzanne Collins: A kiválaszott

Hát ez is megvolt! ....
Alig vártam a harmadik részt, bár nem fűztem mérves reményeket hozzá. Tartottam tőle, hogy vagy elcsépelt lesz, vagy nem üti meg az elvárt szintet.
Egyik félelmem sem igazolódott be, s mégis más érzéseket keltett.
Nem pörgött annyira, mint az első rész, de még annyira sem, mint a második. Mondhatnám, szinte unalmasan indult.
Kattniss Peeta nélkül olyan volt, mint Harry Potter Ron és Hermione nélkül. Majdnem unalmas.
Mégis Collins kerekített egy egész jó történetet.
Ebben nem a viadal szerepelt a középpontban, s mégis valamilyen módon a harc, a háború, a túlélés.  
A történet érdekes befejezése a trilógiának. Érdekes elemek jelennek meg, mint az "agymosás", vagy a rengeteg különféle csapda. 
Ismét egy csomó etikai kérdést vet fel. Pl. Miért háborúzunk, vagy inkább kiért? Mekkora lehet az áldozatok és a megmentett emberek aránya? Vannak-e értékesebbek másoknál ?  Mi mindent lehet feláldozni? Milyen az élet a "győzelem" után? Hogyan dolgozzuk fel a veszteségeinket?

Egyébként alig várom a filmet. Újabb előzetes került fel a netre. :)
Ha ügyesek a filmkészítők, akkor középpontban a Viadal és annak látványelemei szerepelnek és csak halványan érinti a szerelmi háromszöget. Szerintem.

Végül, apróság ugyan, mégsem megyek el mellette: nagy szívfájdalmam - nem tudom kinek tudható be -, hogy egy rózsatövet hogyan lehet összekeverni a Kankalinnal, azaz Primulával...  



Fülszöveg:
Bár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezők Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. Mert a Kapitólium bűnbakot keres a lázadás miatt. Snow elnök pedig egyértelművé tette: Kapitólium haragja elől senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a 12. Körzet lakói.


De közeledik a végső forradalom ideje. Amikor a nép végre szembeszáll a Kapitólium zsarnokságával. És ebben a forradalomban Katnissnak döntő szerepe lesz. Az ő bátorságától, kitartásától és eltökéltségétől függ Panem jövője. Mert ő a kiválasztott. De maradt-e elég ereje hozzá, hogy megvívja az utolsó, mindent eldöntő harcot? Suzanne Collins trilógiája az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi könyvsikere, amely hónapokon át vezette az eladási listákat a világ számos országában. 2012 márciusában pedig a mozikba kerül Az Éhezők Viadala filmváltozata, Jennifer Lawrence-szel a főszerepben.


Idézetek:
" ... istenáldotta tehetségünk van önmaguk elpusztításához"

" Tízszer tovább tart összerakni magadat, mint amennyi idő alatt szétesel"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése