2012. december 17., hétfő

Andy Mulligan: Trash avagy Sosem tudhatod, mit találsz a szemétben

A borítója miatt akartam nagyon, mert megfogott.Nagyon el van találva.... Az elején úgy éreztem, vonzanak mostanában a nyomorról szóló könyvek.

A történet borzasztó... szinte érzem a fülledt meleget, melyben a bomló hulladék, szemét bűzölög... A szegénységet, a karhatalom, a vezetés elleni összefogást, .. de a történet kiszámítható, és nekem túl töredezett volt.. (Itt Gardo..., Itt Olivia...)  Az alapötlet jó lett volna, de talán jobban kidolgozott szereplők és picit bonyolultabb történet kellett volna. Ifjúsági könyvként sem találtam benne "mondanivalót", pedig bele lehetett volna építeni.
Kevés értéket találtam benne.

Viszont arra elég volt, hogy elszörnyülködjek azon, hogy valóban élnek így emberek...


Képek forrása :http://www.chinasmack.com/2011/pictures/migrant-workers-children-spend-childhood-scavenging-landfill.html















Fülszöveg:
A történet egy meg nem nevezett harmadik világbeli országban játszódik, a nem túl távoli jövőben – vagy talán a jelenben?
A szemétdombi családok élete a városból érkező szemétszállítmányoktól függ: a műanyag, a fém és a papír értékes, eladható. Egy nap a kisfiú, az ürülékkel teli rongyok és rothadt gyümölcsök között, egy oda nem illő tárgyra bukkan: egy teljesen ép táskára. A táska tartalma rejtélyes, mégis a kiszabadulás és egy jobb jövő reményét jelentheti a számukra.
A rendőrség is élénken érdeklődik a tárgy iránt, s a felajánlott jutalom egymás ellen fordítja a kis közösség lakóit. A dörzsölt kiskamasz és barátai hamarosan a rendőrség elől menekülnek, és minden ravaszságukra szükség van ahhoz, hogy épp bőrrel megússzák, s kiderítsék a táska titkát.
A regényből Stephen Daldry, A felolvasó és Az órák rendezője készít filmet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése