2011. január 30., vasárnap

Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét

A háború idején is minden nap összegyűlik 4 hétköznapi ember egy kocsmában italozgatni és beszélgetni.
Béla kocsmájában üldögélnek, Gyurica, Király, a könyvügynök, Kovács az asztalos.
Egyik nap betoppan Keszei, a fényképész , s meghívják őt is az asztalukhoz.
Gyurica feltesz egy érdekes kérdést: ha újra megszülethetnének, kinek a sorsát vállalnák magukra: a kegyetlenkedő rabszolgatartóét (Tomoceuszkakatiti), aki nem érzi hogy bűnt követ el, vagy a rabszolgáét (Gyugyu), akit gazdája megnyomorít és megszégyenít, ám mindezek után megnyugszik, mert ő tudja, hogy erkölcsileg tiszta maradt. A vita elindul , de csak egy mondja ki  a véleményét, a fényképész tudja hogy ő Gyugyu lenne.Nem hisznek neki - ezzel ők már kimondatlanul állást foglaltak .A 4 ember (mindnek megvan a maga titka) egész éjjel töri a fejét, a szíve vagy az esze szerint választana.

Másnap a nyilasok elviszik a 4 embert, de egy feltétellel elengedik őket. Fel kell pofozniuk egy félholtra vert embert, aki a nyilasok szerint egy kommunista robbantó, aki amúgy is meghal.
Embereink tétováznak,Kovács megtenné, de elájul. Béla a nyilasokra támad. Gyurica megindul, de Király visszatartja. Végül Gyurica megteszi, de ezzel egy lelki válságba kerül, szinte önkívületben megy haza.Meg kellett tennie , mert otthon zsidó gyerekeket bújtat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése