2013. augusztus 20., kedd

Arthur Miller: Gyújtópont

Azt hiszem Miller megérdemelte volna, hogy felkerüljön az 1001 könyv listájára. A két híresebb művét (Az ügynök halála és Salemi boszorkányok) nem olvastam még, de a Gyújtópont után felkerül a listámra.
Nagyon jól érthetően közelíti meg a kirekesztést (az antiszemitizmust), valamint a birka-szellemet. Inkább bégetek, megyek a többivel, csak hogy ne engem nyírjanak, ne én legyek kipellengérezve, kiközösítve.
Egy egyszerű szemüveg - no és persze a háború, a velejáró puskaporos levegővel -  elég hozzá, hogy emberekre bélyeget ragasszunk, ezzel saját félelmeinket elfedve.Olyan emberekre, akikkel tegnap jó viszonyban voltunk, együtt dolgoztunk vagy beszélgettünk.Még a párkapcsolatot is elronthatja a félelem.
Borzalmas lehetett...

Miller remek mondatokat szőtt egy nagyon elgondolkodtató történet köré.
Köszönet a rukkolának és Júliának ezért a könyvért :)

Gondolat:
"..nincs jogom pálcát törni egy egész nép fölött, mivel nem ismerem valamennyit, nem igaz?"

"Megeshetett volna, hogy azt a nőt meggyilkolják, egy doronggal agyonverik azon az éjszakán. Senki sem merte kidugni a fejét, hogy segítsen rajta, vagy csak annyit mondjon, mégsem lehet így bánni egy emberi lénnyel."

Fülszöveg:
Lawrence Newman, egy amerikai nagyvállalat személyzeti osztályának vezetője furcsán érzi magát: észreveszi hogy az emberek elhúzódnak tőle, másképp beszélnek vele, mint azelőtt – mintha légüres tér venné körül. Keresi-kutatja az okát és egyszerre megtalálja. Ráeszmél arra, hogy pár hete szemüveget kezdett viselni és attól arca megváltozott: zsidónak nézik. Megbántva otthagyja régi helyét, de új állást nem kap.
Hamarosan más téren is találkozik ezzel a titkos, vad gyűlölettel. A kertvárosban ahol egyforma kis családi házak százai sorakoznak egymás mellé, szomszédai kirekesztik maguk közül.
Pedig Newman sohasem volt zsidó. A kertvárosban ahol lakik, egyetlen zsidó él, egy kis boltos és a huligánok ezt a boltost támadják. Newman eleinte a huligánokkal akar tartani, hogy elterelje magáról a gyanút.De igazságérzete és emberi méltósága lassanként feltámad, és gyáva viselkedésével szakítva, nyiltan kiáll meggyőződéséért. A harcban sebeket kap, de életében először megszabadul a félelemtől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése