2013. november 8., péntek

Kim Edwards: Az emlékek őrzője



Vessetek meg nyugodtan, de én bizony értem és megértem ezt a történetet.
Egy olyan ember, aki beteg gyerek mellett nő fel, tudja, milyen másodiknak (="egészségesnek") lenni. Egy orvos, aki embereket gyógyít, tudja milyen a gyógyíthatatlanság.
Jelzést is kapunk, hogy milyen lehetett a 60-as években a down-kóros emberek társadalmi megítélése.

Minden tiszteletem azoké az embereké, szülőké, akik önként vállalják a beteg gyerekek, emberek gondozását. (nem gondolok azokra, akiknek nincs más választásuk mert pl. nem lehet több gyerekük) . De tiszteljük meg azokat is, akik felmérik erejüket, képességüket és nemet mondanak. Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de lehet hogy jobb, ha nem vállal valaki gyereket.
Egészségeset sem.

De vissza a regényre:
A történetnek ez a része csak a vezérfonal, a valós történet a titokról, az elhallgatásról szól, ahogy azt az írónő a végén található interjúban le is van írva. 
Értem, hogy David Henry és felesége közé eszi magát a titok, és emiatt teljesen és véglegesen eltávolodnak egymástól, de egy kicsit sok volt a szenvedés. Sokkal jobb olvasmány lett volna, ha Phoebe élete ki van dolgozva. Persze tudom, hogy ez inkább a hazugság és az emiatt kialakuló elszigeteltségről szólt volna, de nekem nem volt elég. 
Az apró utalásokat szerettem: pl.Caroline a Bűn és bűnhődést olvasta, amikor az esemény megtörténik, de ez a történet nem lesz a kedvenceim között.

Fülszöveg:
A történet egy téli éjszakán kezdődik 1964-ben, amikor a tomboló hóvihar arra kényszeríti dr. David Henryt, hogy maga segítse világra születendő gyermekét. Felesége egy tökéletesen egészséges kisfiúnak ad életet, majd pár percre rá, világra hoz még egy kisbabát… egy Down-kóros kislányt. Dr. David Henry meghozza azt a végzetes döntést, amely egész életében kísérteni fogja, s amely lassacskán tönkreteszi mindnyájuk életét: arra kéri a szülésnél segédkező Caroline nővért, hogy vigye el az újszülöttet egy intézetbe, ahol sérült gyermekeket gondoznak. A nő azonban képtelen ott hagyni a csecsemőt, eltűnik a városból és sajátjaként neveli fel a kislányt. A megtörtént eseményeken alapuló szívbemarkoló történetben Kim Edwards a bánat és a szeretet megfoghatatlan rejtélyeit, a pusztításra és gyógyításra egyaránt alkalmas igazság hatalmát boncolgatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése