2012. augusztus 5., vasárnap

Balázs Anna : Tettének Oka Ismeretlen

Nem értem ezt a történetet. Pontosabban azt nem értem, kiknek íródott....?
A szülőknek, akik hajtanak, gürcölnek és emellett nincs idejük a gyerekeikre? Vagy az épp cseperedő tinédzsereknek, akik valahová tartozni akarnak ahhoz, hogy úgy érezzék, fontosak?
1971-es a történet, a leírása a "kornak" megfelel, azaz nem ecseteli az erőszakot, a durvaságot... Lehet hogy nekem csak emiatt nem okozott élményt, katarzist.
Nem az írónő stílusával van bajom, nem is a történettel, csak valahogy nem mutat semmit.. Nos, valójában nem az útmutatás és nem a tanulságot hiányolom,csak nem értem mi mondanivalója van a történetnek.
Igen, azt értem, vannak fiatalok, akik bandákba tömörülve, a szülők elvei, nevelése ellen lázadva, a társadalmi elvárásokkal szemben haladnak, sőt ellene tesznek, akár dacból, akár más okból. Vannak akik csapódnak hozzájuk, mert elismerésre, szeretetre vágynak. A vezérnek szót fogadnak, még akkor is, ha elveik ellen van az utasítás, és tudják, hogy kikerülni innen nem lehet.
Vannak szülők, akik hajtanak, anyagilag szinte minden alapvetőt megadnak a gyermeküknek, és csak azt súlykolják beléjük, tanuljanak, vigyék többre, mint a szüleik.  Ugyanakkor emiatt elveszítik a kettőjük között fontos szált, a nyitottságot, a bizalmat.  De mivel a történetben nincs komoly dráma, nem tudom eldönteni kiknek íródott és mi célból....

Fülszöveg:
Balázs Anna új regényében egy fiatal lány elzüllésének útját és körülményeit követi nyomon. Zsuzsa szülei túlságosan elfoglaltak, agyonhajszoltak, otthonukba hazatérve már csak egyetlen vágyuk marad: aludni, aludni. Az egész napi egyedüllét, az unalom, a szellemi igények hiánya sodorja egy hozzá nem illő lány társaságába, aki beviszi a galeribe. Buba, a bandafőnök befogadja, s mire Zsuzsa észbe kap, már nincs visszaút: a galeri szigorú törvényei fogva tartják. Az írónő számtalan peranyagból gyűjtötte anyagát, s építette fel Zsuzsa történetét aprólékos gonddal, nyíltsággal. Egy cselekvésképtelen fiatalt választott főhőséül, aki legfeljebb belső monológjaiban képes lázadni, bíráskodni, de ugyanakkor engedelmesen kiszolgálja a bandát, s eljut egészen a bűncselekményig. Ez a kettősség teszi feszültté a történetet, s ad magyarázatot a lány öngyilkosságának is, így válik a külső jegyeiben csupán „szimpla kis bűnügyből” igazi tragédia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése