2012. szeptember 10., hétfő

Jack Ketchum: A szomszéd lány

Úristen , lehet hogy rá vagyok kattanva az erőszakos, deviáns emberekről, viselkedésről szóló könyvekre?
Két (három) ilyen könyv egymás után....
És valóban, mintha a Legyek urát olvasnám csak napjainkban és van a kölykökkel egy felnőtt is.
Khha, felnőtt... Ez nem jó szó.
Mert a felnőttség felelősséggel jár, feltételezhető a felnőtteknél az érett gondolkodás, erkölcsi érzék, ... stb.

Megdöbbentő, hihetetlen és mégis annyira valóságos.  Hiszen alig telt el néhány év Natasha Campus óta, naponta hallani a nők elnyomásáról és megnyomorításáról.. és mégis ez a könyv olyan.. olyan..  közel hozta a nyomorukat, az elnyomásukat, a tehetetlenségüket, hogy szinte sajog a lelkem.
És nem csak a lányért.
Mert emberközelivé tette (ha ezt így lehet mondani), hogy a szomszéd fiú szemszögéből ismerteti a történetet. Leginkább mentegetőzik, mégsem talál mentséget a saját viselkedésére sem. Ez egy olyan része az életének, amit maga mögött hagy ugyan, de soha nem felejt el. És nem is szabad elfelejteni.

Ahogyan azt sem szabad elfelejteni, hogy megtörtént eseményen alapul. Az 50-es években gondolom inkább titkolták ezeket a szörnyűségeket amikor kiderült, míg napjainkban napokig, hetekig csámcsog rajta a média.
És milyen szörnyű lehet a túlélőknek. Már azoknak, akik valamilyen módon áldozatai voltak az eseményeknek. Borzalmas és mégis ajánlom azoknak, akik elbírják a borzalmak puritán leírását.
Mert én nem a horror kategóriába sorolnám ezt a könyvet. Egy új kategóriát hoznék létre.
Mert a valóság néha borzalmasabb a képzeletnél.

Köszönet a könyvajánlásért Méhes Mártának a moly-ról, akivel a rukkolán cseréltünk könyvet!

Fülszöveg:
Külvárosi környék. Árnyékos, fák szegélyezte utcák, gondosan ápolt pázsit, kényelmes kis otthonok. Kellemes, békés környezet ahhoz, hogy itt nőjön fel az ember. Ez persze nem igaz a tinédzser Megre és mozgássérült húgára, Susanra. Valahol egy zsákutcában, a Chandler család sötét, nedves pincéjében Meg és Susan saját nagynénjük áldozatává válnak, kiszolgáltatva a teljes őrületbe merülő távoli rokon kegyetlen rigolyáinak és dührohamainak. Olyan őrület ez, amely megfertőzi mindhárom fiát is – végül pedig az egész környéket. Egyetlen fiú, a tizenkét éves David ütközik csak meg a történteken, tétován ingadozva a két lány és azok könyörtelen, vad kínzóinak tettei között. Ennek a fiúnak végül egy nagyon felnőtt döntést kell meghoznia… Igaz történet, amely valóságos eseményen alapul. Jack Ketchum nyugtalan, minden határt felülmúló horror-thrillerében az emberi lélek szakadékait mutatja be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése